Bőrdíszmű CAD

Bőrdíszmű áruk (mindenféle táskák, bőröndök, [pénz/levél] tárcák, apró áruk, tokok stb.) szabás és dolgozómintáinak számítógéppel támogatott szerkesztését segítő programok és segédberendezései. Fő funkciók: fő/külső részek, bélések, kierősítések, fogók/[váll]szíjak stb. alkatrészeinek geometriai szerkesztése, ráhagyások és jelölések megadása, minták feliratozása, anyagszükséglet meghatározása, minták/sablonok kivágásának vezérlése. A TechnOrg kétféle programcsomagot forgalmaz ezekre a célokra:


Mozart CAD

A tervezés az elképzelt termék fő oldalának (nézetének) méretarányos megszerkesztésével kezdődik, amihez egy sor – a gyakorlatban leggyakrabban előforduló – mértani alakzat áll rendelkezésre. Az összes kapcsolódó rész (pl. hátlap, oldalak vagy koszorú, válaszfalak, zsebek, bélések, merevítők, fogók és/vagy vállszíjak, díszítések) a fő részekhez alakban és méretben párbeszédes (interaktív) üzemmódban alakíthatók.

A létrehozott alkatrész- és dolgozó- mintákon megadhatók a szükséges jelölések (pl. becsípések, feliratok). A minták végül kiszabhatók a csatlakoztatott sablonkivágókon vagy közvetlenül (elektronikus formában) eljuttathatók a [fél]automatikus bőrszabászgépekhez. A megtervezett modellek megjeleníthetők (és kinyomtatható) térbeli virtuális valójukban akár az alkalmazandó anyag életszerűségével. A Mozart CAD alap programcsomagja az aktuális igényeknek megfelelően kiegészíthetők a következő modulokkal (plug-in):

  • Alapmodell- és minta-konstrukciók
  • Térbeli (3D) alkatrész síkbaterítése
  • Kellékek és díszek kezelése
  • Alkatrészek előkészítési technológiájának dokumentálása
  • Anyagnorma készítés
  • Munkaidő szükséglet meghatározása
  • AAMA dxf létrehozó
  • Speciális sablonkivágó gépek vezérlése (Atom, Comelz, Elitron, Lectra, Teseo, Wild/Zünd)

Shoemaster® Leathergoods

A program egy sor [rajz]eszközt biztosít a párbeszédes üzemben történő mintaszerkesztéshez: úgy mint egyenesek, szabad formájú görbék, hagyományos alakzatok (három-, négy- és sokszögek), párhozamos és merőleges, eltolás elforgatás, tükrözés stb. A modellvonalakból kialakított külső/felső (pl. főrész, koszorú, oldalak), bélés és merevítő/belső alkatrészekre a megmunkálásokhoz és összevarrásokhoz szüksége ráhagyások és jelölések (pl. becsípések) adhatók, a minták feliratozhatók. A program parametrikusan működik, azaz az egyes modellvonalak módosítása esetén a megfelelő alkatrészek mindegyike értelemszerűen megváltozik. A minták csatlakoztatott sablonkivágó gépen kiszabhatók vagy digitális adataik közvetlenül alkalmasak a megfelelő anyagokból való kivágáshoz [fél]automatikus [bőr]szabászgépen.