Digitális Szabászgépek

A számítógépes modelltervező/mintaszerkesztő programokkal (CAD) előállított gyártmányok felsőrész- és bélésbőrből, illetve bőrhelyettesítőkből (műbőrök, textilanyagok, rostműbőr, szivacs stb.) való kiszabásához használható berendezések, melyeken a kivágandó alkatrészeket interaktív módon a szabász helyezi el az anyag felületén (félautomatikus szabás) vagy egy számítógépes program végzi ezt (automatizált szabás). A vágófejben általában 5 szerszám található: egy [elektromosan vagy pneumatikusan meghajtott] oszcilláló kés, egy rajztoll (jelölésekhez és/vagy feliratokhoz), egy szúrótüske (jelölésekhez) és két lyukasztó. A cipő- és bőrdíszmű ipar céljaira legalkalmasabb az Atom FlashCut Easy gépcsalád:


Atom FlashCut Easy 222

A legkisebb és legkompaktabb modell, amely elsősorban mintacipők és kis mennyiségű egyedi (pl. méretes és ortopéd) lábbelik alkatrészeinek kiszabásához alkalmas.  Egy vetítővel és 1000*600 mm nagyságú munkaterülettel működik, teljes energiigénye 4,5 kW. A gép méretei: 1600 mm széles, 1235 mm mély és 2190 mm magas, súlya 440 kg.


Atom FlashCut Easy 888

Két egymástól független munka- és vákuum zóna két vetítővel. Mintacipők, egyedi (méretes és ortopéd) lábbelik és kis sorozatú gyártáshoz alkalmas. A teljes munkaterület nagysága 1600*600 mm, energiaigénye 6 kW. A gép méretei: 220 mm széles, 1235 mm mély és 2680 mm magas, súlya 600 kg.


Atom FlashCut Easy 888-M25

Több részre osztott vákuum rendszer a 2500*800 mm hasznos felületű munkaasztalon, melyen az alkatrészek interaktív elhelyezését két vetítő segíti.  Elsősorban cipő- és bőrdíszmű gyártó kis- és középüzemek részére. Energiaigénye 9,8 kW. A gép teljes méretei: szélessége 3165 mm, mélysége 1780 mm, magassága 2474 mm, súlya 1060 kg.


Atom FlashCut Easy 888-L30

Több részre osztott vákuum rendszer a félbőrökhöz megnagyított 3000*1000 mm hasznos felületű munkaasztalon, melyen az alkatrészek interaktív elhelyezését két vetítő segíti.  Elsősorban cipő- és bőrdíszmű gyártó kis- és középüzemek részére javasolt, ahol vastagabb (pl. rostműbőr, gumi- vagy poliuretán talplemez) anyagokból belső és alsó alkatrészeket is szabnak. Energiaigénye 13,5 kW. A gép teljes méretei: szélessége 3765 mm, mélysége 1955 mm, magassága 2805 mm, súlya 1320 kg.


Atom FlashCut Easy 888-L35

Az Atom FlashCut Easy 888-L30 típushoz hasonló, de két hídon mozgó vágófejjel a szabás sebességének megduplázásával.  Főként nagyobb termelési mennyiségekhez használatos. A hasznos vágási felület 3500*100 mm, a energiaigénye 13,5 kW. A gép teljes méretei: szélessége 4490 mm, mélysége 2500 mm, magassága 2805 mm, súlya 1526 kg.


IntelliView szabásterv készítő

Az automatikus szabáshoz a kiszabandó gyártmányok alkatrészeinek digitális adatain (körvonal, nyúlásirány, minőség) kívül szükség van az anyag széleinek (digitalizált kerületi alakjának) és minőségének (topográfia, felületi hibák) jellemzőire. A kiszabandó anyagot felterítik a gép asztalaként szolgáló széles hevederre, széleit a beépített kamerák digitalizálják. Az anyag (pl. bőr) minőségi jellemzőit (topográfiai zónáinak határait), valamint a felületi tulajdonságait (a hibákat: pl. lyuk, bögölycsípés, nyakráncok, [kikészítési] elszíneződések/foltok, vakmetszés) interaktív módon fényceruzával jelölik be, amit a digitális kamerák rögzítenek. A kiszabandó gyártmányok alkatrészeinek (általában CAD rendszerből – mint pl. a Shoemaster® származó) geometriai és minőségi adatai és az egyes gyártmányokból és/vagy nagyságokból kiszabandó mennyiségek alapján egy számítógépi program elkészíti az optimális szabás terítékrajzát (a hulladék minimalizálásával és a minőségi adatok figyelembevételével), amit az anyag felületére vetít.  A gép kezelőjének lehetősége van arra, hogy az egyes alkatrészek elhelyezését megváltoztassa az egér segítségével (beleértve azok esetleges kivételét vagy cseréjét).  A terítékrajz/szabásterv befejezése és elfogadása esetén egy vonalkódot ragasztanak az anyag felületére (amit a kamerák beolvasnak) és végül a szabástervet a számítógép rögzíti.  A szabásterv fájlja az anyaggal együtt egy digitális szabászgépre (pl. Atom FlashCut Easy 888-L30) kerül, amely az alkatrészek teljesen automatikus kiszabását elvégzi.

Megjegyzés: Az IntelliView segítségével természetesen bőrhelyettesítő anyagok (pl. műbőrök, textíliák, rostműbőr, gimilemez) szabásterve is elkészíthető – ilyen esetekben topográfia nincs és a felületi hibák sincsenek vagy számuk elenyésző.