Ortopéd/Méretes

Ortopéd, azaz deformált vagy beteg lábakra – többnyire orvosi előírásra (receptre) – készítendő lábbelik készítéséhez a megrendelő/páciens lábának anatómiai és fiziológiai (morfológiai és ortopédiai) adottságait is tükröző méreteihez kell igazítani a megrendelt lábbelitípus kaptafáját, ami így egyedivé – a vevő/páciens „sajátjáévá” – válik.  Hasonlóképpen a méretes (méret utáni) lábbeliket egyedi megrendelés alapján készítik, amihez a vevő lábáról vett méreteknek megfelelően egyedi kaptafát kell kialakítani, amire az általa megrendelt lábbelit (modellt) kell elkészíteni. A felsőrésznek (benne a bélésnek és a belső alkatrészeknek) és alkalmasint az alsórész alkatrészeinek (pl. foglalótalpbélés, köz- és/vagy járótalp) ehhez az egyedi kaptafához kell igazodniuk. Ezt a speciális gyártmánytervezési feladatot szolgája a Shoemaster két programja:

  • Shoemaster® Custom: kaptafa igazítás a megrendelő/vevő/páciens lábáról vettek [egyedi] méretekhez (és ortopéd lábbelik esetén az orvosi előírásokhoz).
  • Shoemaster® Power: a felsőrész (benne a bélés és a belső alkatrészek) megtervezése, illetve a más (általános) kaptafára megtervezett modellvonalak és alkatrészek átvitele a vevőnek/páciensnek egyedileg kialakított kaptafára.

Shoemaster® Custom

Amennyiben a megrendelő/vevő/páciens lábának modelljét digitálisan rögzítették (lábszkennerrel), úgy a láb térbeli képe (modellje) importálható a programba és a láb méretei (hosszúsági, szélességi, magassági, kerületi/bőségi) méretei tetszőleges helyein – beleértve a lábbelikészítés hagyományos pozícióiban (pl. bütyök, előmar és/vagy mar, sarok és – magasszárú cipők és [boka]csizmák esetén – boka kerületek) meghatározhatóak és tanulmányozhatók. A láb méreteinek megfelelően – megadható tűrési határok között – lehet válogatni a rendelkezésre álló (raktározott) kaptafák között. A kiválasztott (orrforma, sarokmagasság stb. szerinti) kaptafamodell és a láb térbeli (3D) képei egymásba helyezhetők és láthatóvá válnak a különbségek. A kaptafa hosszúsága, kerületi méretei, talpi részének(talpbélésének) körvonala, hosszmetszetének orr- és sarokvonala hozzáigazíthatók a lábhoz. Az anyag hozzáadása/elvétele funkcióval helyileg (pl. bütyöknél, kalapácsujjnál) lehet a kaptafát igazítani (mint a kézi „alsznizás”-nál). Végül a kaptafa felülete simítható és az így módosított kaptafamodell digitális fájlja több, a 3D CAD/CAM modellezésben széleskörűen elfogadott és alkalmazott formátumban rögzíthető, továbbítható (pl. CNC technikával dolgozó kaptafagyárakhoz) és/vagy alkalmazható az egyedi felsőrész- és egyéb alkatrészminták kialakításához. A program alkalmas szkenneléssel digitalizált kaptafák feldolgozására, valamint két kaptafa térbeli/vizuális összehasonlítására is (pl. a hagyományosan kézzel létrehozott kaptafák minőségének ellenőrzésére a Shoemaster® Custom segítségével kialakított elektronikus/virtuális kaptafához viszonyítva).

A Shoemaster® Custom része a Shoemaster® CUSTOM-Shoe és Shoemaster® CUSTOM-Last alkalmazói programcsomagoknak.


Shoemaster® Power

Felsőrészek, béléseik, belső és más alkatrészek mintaszerkesztő programja, mellyel a modell megtervezését/kialakítását a kaptafa térben (3D) megjelenített képén és/vagy a síkbaterített kaptafakópián lehet elvégezni interaktív (a mintaszerkesztő – a program kezelője – és a számítógép párbeszédes üzemmódjában). Funkciói teljesen megegyeznek a lábbelik térbeli mintaszerkesztésével kapcsolatban leírtakkal.